OBRÓBKA MECHANICZNA W GASTRONOMII – URZĄDZENIA I ICH RODZAJE - Qgast - Kraków - wyposażenie i sprzęt dla gastronomii - 12 307 24 24
23297
post-template-default,single,single-post,postid-23297,single-format-standard,qode-social-login-1.0,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.3,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

OBRÓBKA MECHANICZNA W GASTRONOMII – URZĄDZENIA I ICH RODZAJE

OBRÓBKA MECHANICZNA W GASTRONOMII – URZĄDZENIA I ICH RODZAJE

Urządzenia obróbki mechanicznej czy też często zwanej obróbki dynamicznej to urządzenia gastronomiczne, które powinny się znaleźć w każdej restauracji, hotelu, pizzerii, sklepu i wielu innych miejscach zbiorowego żywienia. Urządzenia te znacząco ułatwią Państwu procę jak i zaoszczędzą sporo czasu na przygotowanie potraw co z całą pewnością ma wpływ na zysk prowadzonego biznesu.

Chcemy Państwu zaprezentować jakie urządzenia znajdują się w tej szerokiej grupie oraz omówić ich zastosowanie, przeznaczenie oraz działanie.

PAKOWARKI PRÓŻNIOWE

Umożliwiają doskonałą ochronę żywności. Wyroby pakowane próżniowo są hermetycznie zamknięte w próżniowej torebce z nieprzepuszczalnej folii. Główną zaletą jest fakt, że w zamkniętej torebce nie ma powietrza. W przypadku żywności oznacza to spowolniony rozwój mikroorganizmów, co znacząco przedłuża ich trwałość. Towar pakowany próżniowo jest chroniony przed zepsuciem, wyschnięciem, zmianą smaku, zanieczyszczeniem i utratą ciężaru. Pakowarki próżniowe można wykorzystać do przygotowania poszczególnych porcji surowców przed rozpoczęciem właściwej obróbki, podczas przygotowań do rautów, bankietów czy w celu przyspieszenia realizacji zamówień. Pakowarki można wykorzystać do pakowania wędlin, serów, ryb i warzyw. Urządzenia te mają szerokie zastosowanie również w przypadku pakowania obranych ziemniaków i suchych owoców. Coraz częściej wykorzystywane są w gastronomii do gotowania sous vide i pakowania półproduktów, gotowych dań, zup czy sosów.

  • Sterowanie cyfrowe
  • Wykonanie ze stali nierdzewnej

KRAJALNICE

W kompleksowej ofercie krajalnic znajdą Państwo urządzenia z przekładnią ślimakową oraz krajalnice półautomatyczne. Podstawowa seria krajalnic GMS oferuje za przystępną cenę przekładnię ślimakową i nierdzewny nóż ze specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu produktów. Kwestią oczywistą są w tej serii silniki z wentylatorem oraz zabezpieczeniem przed przegrzaniem. Otwarta konstrukcja ułatwia okresową konserwację i czyszczenie. Budowa wyłącznika zapobiega samowolnemu ponownemu uruchomieniu maszyny w razie przerwy w dostawie prądu. W przypadku krojenia dużych ilości produktów najlepszym wyborem są urządzenia półautomatyczne GXE 300 i GXL 350. Przesuwanie tacy podawczej odbywa się automatycznie, a podawanie do krojenia zapewnia podwójny stół ze sprężynami dociskającymi. Wszystkie typy krajalnic są wyprodukowane z odlewów ciśnieniowych z aluminium z powłoką powierzchniową.

  • Przekładnia ślimakowa
  • Ukośna pozycja noża

MIKSERY RĘCZNE

Miksery ręczne są urządzeniami przeznaczonymi do miksowania sosów lub ubijania kremów w dowolnym naczyniu. Do miksowania sosów są do dyspozycji cztery długości nasadek do miksowania: 30, 40, 50 i 60 cm. Rózgi umożliwiają ubijanie mniej lub bardziej sztywnej piany. Nasadki można zanurzyć maksymalnie do 2/3 ich długości. Urządzenia są wyposażone w przełącznik prędkości dla poszczególnych nasadek oraz w elektroniczny regulator obrotów, umożliwiający najbardziej odpowiedni dobór obrotów podczas korzystania z rózgi.

W ofercie znajdują się komplety z poszczególnymi długościami nasadek do miksowania lub cały zestaw, tzn. silnik, rózga do ubijania, nasadka do miksowania o długości 40 cm i zaczep do zawieszenia urządzenia na ścianie.

  • Możliwość wymiany nasadki do ubijania lub do miksowania
  • Przełącznik obrotów mikser / rózga

MIKSERY SPIRALNE I PLANETARNE

Uniwersalne roboty RM to cała seria maszyn, spośród których większość klientów może dobrać rozmiar i wykonanie urządzenia dostosowane do własnych po- trzeb. Do dyspozycji są urządzenia o pojemności dzieży 8, 10, 20, 24, 30, 50, 60 i 80 litrów. Dostawa obejmuje dzieżę, rózgę, mieszadło i hak, wystarczy więc rozpakować urządzenie, podłączyć je do sieci elektrycznej, dokonać podstawowego czyszczenia maszyny i zacząć z niej korzystać. Do modeli z wyjściem napędowym, z wyjątkiem RM 800, można dokupić dodatkowe akcesoria – przystawkę do szatkowania warzyw i do mielenia mięsa. Dzięki takiemu wyposażeniu urządzenie stanie się nieocenionym pomocnikiem kuchennym.

Masywna konstrukcja maszyny zapewnia jej dobrą stabilność i wytrzymałość. Urządzenia z dzieżą o pojemności 50, 60 i 80 litrów są dostarczane wraz z wózkiem manipulacyjnym na dzieżę. Do poszczególnych urządzeń, poczynając od RM 200 i wyżej, można dokupić dzieże redukcyjne, których użycie jest korzystne podczas obróbki mniejszych porcji żywności, dzięki manipulacji z mniejszym ciężarem. Dzieże redukcyjne są dostarczane z trzema narzędziami i zaczepem redukcyjnym. Podczas obróbki żywności pojemnik pozostaje stabilny, a narzędzie obraca się wokół własnej osi i jednocześnie obiega po okręgu.

  • Możliwość podłączenia dodatkowego wyposażenia
  • Pokrywa ochronna z wsypem
  • Wybrane modele wyposażone w timer
  • Masywna konstrukcja

SZATKOWNICE DO WARZYW, KUTRY I BLENDERY

Szatkownice do warzyw przeznaczone są do szybkiej i prostej obróbki warzyw w lokalach gastronomicznych. Znajdują one zastosowanie wszędzie tam, gdzie oferowany jest szeroki asortyment różnego rodzaju sałatek warzywnych, półmisków z przekąskami i dodatków warzywnych. W tym wypadku urządzenie ułatwia pracę i zapewnia estetyczne podanie potraw. Wykonanie ze stali nierdzewnej z głowicą z anodowanego odlewu z aluminium gwarantuje długą żywotność całego urządzenia. Do dyspozycji jest ok. 20 rodzajów tarcz umożliwiających tarcie, rozdrabnianie i krojenie w plastry, paski, kostki lub słupki.

  • Wykonanie ze stali nierdzewnej
  • Mikroprzełącznik zabezpieczający w odchylanej głowicy i dźwigni dociskowej
Brak komentarzy

Dodaj komentarz