Qgast – Kraków – wyposażenie i sprzęt dla gastronomii – 12 307 24 24

Kostkarki do lodu są niezastąpionym pomocnikiem małych i dużych lokali gastronomicznych. Znajdują szerokie zastosowanie poczynając od bezpośredniego wykorzystania podczas przygotowania potraw lub napojów aż po krótkotrwałe zewnętrzne chłodzenie pojemników gastronomicznych. Kostkarki do lodu są dostępne w dwóch opcjach w zależności od typu lodu – w kostkach lub lodu kruszonego (urządzenia te zwane czasem też łuskarkami).

Kostkarki gastronomiczne do lodu mogą być chłodzone wodą lub powietrzem zależnie od modelu:

CHŁODZONE WODĄ

Zaletą kostkarek chłodzonych wodą jest większa wydajność o około 1 kg na dobę. Nadają się również do zabudowy, ponieważ nie wymagają dodatkowej wentylacji. Wielką zaletą chłodzenia za pomocą wody jest uniezależnienie pracy kostkarki od warunków termicznych otoczenia.

CHŁODZONE POWIETRZEM

Natomiast kostkarki chłodzone powietrzem cechują się nieco mniejszą wydajnością i wymagają przestrzeni do chłodzenia, ale zużycie wody jest znacznie mniejsze. Dodatkowo filtr powietrza można łatwo zdemontować do mycia.


JAK POWINNIŚMY DBAĆ O KOSTKARKĘ DO LODU:

Jak każde urządzenie wodne (podobnie jak np. zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania), kostkarki powinny być podłączone nie bezpośrednio do zaworu z wodą ale powinny posiadać filtr do wody między zaworem wody a samym urządzeniem.
Kostkarki do lodu są urządzeniami gastronomicznymi o bardzo dużej wrażliwości na zabrudzoną/zanieczyszczoną wodę.
Dodatkowo powinniśmy co jakiś czas przeczyścić zbiornik z lodem ponieważ tam lubią zalegać różne bakterie oraz grzyby które się wytwarzają z długiego przechowywania lodu oraz jak już wcześniej zastało wspomniane zabrudzonej wody. Czasami może też z urządzenia wydobywać się nie przyjemy zapach.

W wyposażeniu gastronomii jest szeroki asortyment oraz dostęp do środków którymi można czyścić takie urządzenia oraz podobnie sprawa ma się z filtrami do wody które można już kupić za naprawdę nie wielką kwotę a dzięki temu przedłużymy żywotność Naszego urządzenia gastronomicznego.

Częstym problemem w kostkarkach gastronomicznych jest problem tak zwanego mokrego lodu.
Czasem nawet lód znajduje się w zbiorniku w dużej ilości wody.
Poniżej zdjęcia z takiej sytuacji:

Kostkarki do lodu gastronomiczneKostkarka do lodu gastronomicznaWnętrze kostkarki gastronomicznej do lodu

Na zdjęciach widzimy coś na kształt brązowej galarety która wypływa z urządzenia oraz jak lód stoi w wodzie – jest to skutek nie czyszczonego sitka w którym z czasem nazbierało się masę zabrudzeń z wody i spowodowało to zatkanie odpływu wody z urządzenia gastronomicznego.

Aby temu zapobiec powinniśmy się stosować do powyższych oraz poniższych zaleceń – bardzo ważne jest by dobrać kostkarkę do lodu o odpowiednim chłodzeniu (woda lub powietrze) do miejsca w którym ona będzie zamontowana i procowała oraz raz na jakiś czas zamówić profesjonalny serwis gastronomiczny, który pomoże Państwu zadbać o urządzenie i znacząco będzie przedłużał jego żywotność.


CZYSZCZENIE I KONSERWACJA :

Urządzenie należy czyścić odłączone od źródła zasilania prądem elektrycznym.

Aby utrzymać wydajność urządzenia należy co miesiąc czyścić filtr skraplacza.

W przypadku stwierdzenia nieprawidłowego kształtu kostek lodu lub wykrycia nierówności na ich powierzchni, należy wyczyścić spryskiwacz.

Zewnętrzne części urządzenia należy przetrzeć wilgotną gąbką.

Serwisowanie kostkarki do lodu

Urządzenia, takie jak gastronomiczne kostkarki do lodu, codziennie zamieniają wiele litrów wody na kostki lodu, które przy sprzedaży alkoholu i zimnych napojów są nieodzowne. Może więc wydawać się, że nie wymagają częstego czyszczenia – jest to jednak przekonanie błędne. Te maszyny, podobnie jak wszystkie urządzenia do obsługi artykułów spożywczych, potrzebują regularnego serwisu, by pozostać niezawodnymi. Niehigieniczne warunki i zaniedbania czystości sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów, co z kolei powoduje zagrożenie dla zdrowia, a to w działalności gastronomicznej jest niedopuszczalne. By zadbać o to, aby Państwa wyposażenie kuchenne zawsze działało sprawnie należy okresowo odkażać urządzenie – wówczas gastronomiczna kostkarka do lodu na długo pozostanie w idealnym stanie.

Warto zwrócić także uwagę na filtry posiadanej maszyny. Nie można zrobić wysokiej jakości lodu z brudnej wody. Nowoczesne kostkarki wyposażone są system filtracji płynów. Zazwyczaj przepuszczają ciecz przez filtr z węglem aktywnym, który usuwa typowe zanieczyszczenia wody z kranu. Chlor na przykład może wpływać na smak i zapach efektu pracy urządzenia. Dobrze jest pamiętać o ich regularnej wymianie, dzięki czemu zapewnią sobie Państwo komfort wydajnej pracy na dłużej.

Dostępny w naszym asortymencie szereg urządzeń i produktów wykonany jest ze stali nierdzewnej i zawsze gotowy, by produkować idealne kostki lodu. Prowadzony przez nas sklep, w trosce o dostosowanie oferty do potrzeb właścicieli restauracji i innych działalności gastronomicznych, gwarantuje, że zakupione wyposażenie to produkty najwyżej klasy, które, odpowiednio zadbane, cieszyć będą właściciela przez lata. Niewygórowana cena i solidna jakość, to kryteria, jakimi staramy się kierować, wybierając, który producent umieszczony zostanie w prezentowanych przez nas propozycjach. Dzięki takiemu podejściu możemy sprostać wciąż rosnącym oczekiwaniom naszych Klientów i sprawić, by zawsze chcieli do nas wracać.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.