Kuchnia molekularna – (nazywana również kuchnią kreatywną) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Pionierem takiego podejścia do kuchni był już sir Benjamin Thompson. Termin “kuchnia molekularna” powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.
Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.
W Polsce kierunek ten reprezentują m.in. Jean Bos i Wojciech Modest Amaro.
Urządzenia gastronomiczne potrzebne do przygotowania dań nowoczesnych:
- Sous Vide
- Dehydrator
- Aromatyzery/ Wędzarki
- Formowanie
- Serwowanie
- Sferyfikacja
- Ciekły azot
- Suchy lud/dwutlenek węgla
- Pakowarka próżniowa
- Worki do pakowania