Qgast – Kraków – wyposażenie i sprzęt dla gastronomii – 12 307 24 24

Kuchnia molekularna – (nazywana również kuchnią kreatywną) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

Pionierem takiego podejścia do kuchni był już sir Benjamin Thompson. Termin “kuchnia molekularna” powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.

Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.

W Polsce kierunek ten reprezentują m.in. Jean Bos i Wojciech Modest Amaro.

Urządzenia gastronomiczne  potrzebne do przygotowania dań nowoczesnych:

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.