Kuchnia molekularna – (nazywana również kuchnią kreatywną) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Pionierem takiego podejścia do kuchni był już sir Benjamin Thompson. Termin “kuchnia molekularna” powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.
Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.
W Polsce kierunek ten reprezentują m.in. Jean Bos i Wojciech Modest Amaro.
Urządzenia gastronomiczne potrzebne do przygotowania dań nowoczesnych:
- Sous Vide
 - Dehydrator
 - Aromatyzery/ Wędzarki
 - Formowanie
 - Serwowanie
 - Sferyfikacja
 - Ciekły azot
 - Suchy lud/dwutlenek węgla
 - Pakowarka próżniowa
 - Worki do pakowania
 
