Wybór profesjonalnego ekspresu do kawy do Naszej kawiarni czy szeroko rozumianej gastronomii jest bardzo prosty lecz trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii.
Pierwszą sprawą jest określenie czy kawa w Naszej gastronomii jest „dodatkiem” czy jest to główny produkt Naszej działalności oraz jaką przewidujemy sprzedaż lub zapotrzebowanie.
Gdy już mamą tą pierwszą informację możemy zacząć szukać odpowiedniego ekspresu do kawy, każdy ekspres w swojej specyfikacji powinien mieć podaną orientacyjną wydajność kaw na godzinę. Jednak proszę pamiętać, że podana ilość jest podaną ilością orientacyjną natomiast sama szybkość wykonania kawy zależy też od osoby obsługującej ekspres.
Kolejną kwestią jest decyzja odnośnie wyboru rodzaju ekspresu, ekspresy możemy podzielić na ekspresy kolbowe, ekspresy przelewowe oraz ekspresy automatyczne. Ekspresy przelewowe znajdą raczej zastosowanie w biurach, obsłudze grup czy np. na bankietach (szwedzki stół). Do sprzedaży kawy pojedynczym klientom raczej trzeba się skupić na ekspresach ciśnieniowych kolbowych lub automatycznych.
Ekspres ciśnieniowy automatyczny będzie idealnym rozwiązaniem dla biznesu, który chce szybko serwować kawę oraz nie posiada baristy a załoga lokalu może ulegać rotacji. Dzięki temu rozwiązaniu mamy gwarancję powtarzalności kawy i każda filiżanka powinna być ilościowo i smakowo bardzo zbliżona a każda osoba z personelu bardzo łatwo przygotuje kawę za przyciśnięciem jednego przycisku z wybranym rodzajem produktu: Latte, Cappuccino, mała, duża i wiele innych. Lecz proszę pamiętać, że ten sposób serwowania kawy jest bardzo prosty i idealnie się sprawdza w miejscach szybkiego żywienia.
Następnym wyborem ekspresu jest ekspres ciśnieniowy kolbowy, jest to najpopularniejsza forma urządzenia w kawiarniach i lokalach w których jest bardzo ważna kawa – jej aromat, forma podania oraz przygotowania.
W przypadku ekspresów ciśnieniowych kolbowych potrzebujemy osobę przeszkoloną w obsłudze urządzenia oraz w przygotowaniu kawy. Jednak ta forma urządzenia pozwala Państwu na stworzenie w lokalu bardzo przyjemnego klimatu. Państwa klienci na pewno będą zachwyceni formą przygotowania kawy przez baristę przy którym urządzenie wydaje bardzo przyjemne dźwięki a co najważniejsze w powietrzu roznosi się bardzo aromatyczny zapach zachęcający do spędzenia większej ilości czasu w Państwa lokalu co może skutkować kolejnymi zamówieniami nie tylko na kawę. W przypadku tworzenia kawiarni zachęcamy właśnie do tego wyboru!
Trzeba jednak pamiętać że ekspres ciśnieniowy może posiadać jedną lub kilka grup czyli kolb, kolby też mogą być pojedyncze lub podwójne lecz tak naprawdę na ilość przygotowanych kaw ma wpływ bojler a dokładnie jego pojemność. Tak naprawdę im większy bojler tym lepiej ponieważ urządzenie cały czas posiada nagrzaną w odpowiedniej temperaturze wodę do zaparzenia kawy co ma wpływ na smak oraz powtarzalność napoju.
Na samym końcu możemy skupić się na panelu obsługi ekspresu, które możemy nazwać manualne oraz z wyświetlaczami – to jest oczywiście kwestia budżetu, który możemy przeznaczyć na urządzenie. Ekspresy ciśnieniowe kolbowe posiadają funkcje dzięki którym możemy codziennie monitorować ilość przygotowanego napoju oraz ustawiać ilości podawanej gorącej wody w mililitrach. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dzięki któremu możemy sterować ilością zużywanej kawy, która ma wpływ na rentowność biznesu.
Na sam koniec chcemy Państwa zachęcić do kupowania ekspresów których bojler oraz elementy doprowadzające do kolb są wykonane z miedzi ponieważ to rozwiązanie bardzo przedłuża żywotność urządzenia. Dodatkowo warto zakupić filtr zmiękczający wodę przeznaczony do tego typu rządzeń, dzięki temu zaoszczędzimy na serwisie odkamieniającym ekspres a proszę pamiętać, że ta czynność jest czasochłonna i może być kosztowna, wynika to z konstrukcji urządzenia, w którym jest trudny dostęp do bojlera i jego składowych by należycie je odkamienić. Występują oczywiście w sprzedaży specjalne środki które się wsypuje do kolby dzięki czemu czyścimy urządzenie jednak ta forma dbania o ekspres jest formą bardzo ważną ale jednak doraźną.
Najlepszy ekspres ciśnieniowy do kawiarni
Odpowiednio dobrany profesjonalny ekspres do kawy z większą liczbą głowic pozwoli Państwu zaparzyć znacznie więcej filiżanek tego napoju. Większość profesjonalnych ekspresów do kawy mieści się w określonych przedziałach dziennych liczonych w ilości filiżanek, które mogą napełnić. Najmniej wydajne maszyny wytwarzają 150 filiżanek dziennie, ale odpowiednio dobrane urządzenie potrafi zaparzyć ich ponad 250. Wydawać się może, że większy ekspres do kawy nie jest koniecznością dla wszystkich lokali oferujących napoje na jej bazie. Jeśli jednak prowadzą Państwo kawiarnię, to dobry ekspres wyposażony we wbudowany młynek jest pozycją obowiązkową wśród kuchennego sprzętu.
Przed wyborem jednego z dostępnych w naszej ofercie produktów dobrze jest obliczyć średnią liczbę filiżanek kawy, które potrzebne są do codziennego funkcjonowania Państwa działalności oraz zastanowić się jaki rodzaj napojów jest najbardziej pożądanym. Należy wziąć pod uwagę jakość urządzenia i wybrać taki ekspres ciśnieniowy do kawy, który wytrzyma duże obciążenie w krótkim czasie i będzie produkował pyszną i gorącą kawę.
Idealny ciśnieniowy ekspres kolbowy może odmienić oblicze każdego lokalu i zachęcić Klientów takiej działalności do składania kolejnych zamówień. Zapach świeżo zmielonej kawy uzyskać można jednak tylko stosując kawę ziarnistą i wysokiej jakości ekspres automatyczny do kawiarni. Pozwoli to nie tylko zmniejszyć koszty związane z parzeniem, ale także skrócić czas, jaki jest do tego niezbędny, a tym samym pomoże Państwu w rozwoju swojego przedsiębiorstwa.
Domowy i profesjonalny ekspres do kawy
Rozważając rodzaj ekspresu odpowiedni do Państwa działalności, powinno się wziąć pod uwagę zasadnicze różnice pomiędzy domowym i profesjonalnym urządzeniem, które pozwala osiągnąć bardziej spektakularne rezultaty. To, co odróżnia profesjonalne ekspresy do kawy, od tych przeznaczonych do użytku domowego, to przede wszystkim maksymalna liczba możliwych do zaparzenia filiżanek kawy. Profesjonalne urządzenia są przystosowane do pracy w warunkach wymagających nieustanego działania, więc nie wpływa ono negatywnie na ich kondycję.
Pod względem technologicznym automatyczny ekspres do kawy jest dużo lepiej przystosowany do kontrolowania parametrów całego przebiegu parzenia kawy. Wpływa to na powstały napar, którego końcowa jakość jest oczywiście ściśle związana z umiejętnościami osoby obsługującej urządzenie i jej poziomem zrozumienia wielu zmiennych w procesie parzenia. Dobra maszyna komercyjna stanowi narzędzie dające znacznie lepsze efekty niż jakikolwiek sprzęt przeznaczony do użytku domowego.
Nasza oferta obejmuje różne urządzenia, w tym ekspresy do kawiarni i wiele profesjonalnych ekspresów przeznaczonych dla restauracji i hoteli. Staramy się dbać o najwyższą jakość naszych produktów i usług, mając na względzie przede wszystkim Państwa oczekiwania. Mamy nadzieję, że dostępne w naszym asortymencie produkty stanowią zestaw satysfakcjonujący i pozwalający dokonać najlepszego wyboru dla Państwa działalności. Proponowana przez nas cena każdej maszyny wynika bezpośrednio z wysokiej jakości sprzedawanych przez nas urządzeń.