Urządzenie gastronomiczne jakim jest zmywarka z funkcją wyparzania jest jednym z urządzeń wyposażenia gastronomii, które wymaga szczególnego dbania.
Bardzo ważnym czynnikiem jest woda jaka jest podłączona do urządzenia. W przypadku twardej wody jaka jest używana w większości lokali gastronomicznych powinniśmy zastosować filtr do wody specjalnie przeznaczony do zmywarek gastronomicznych w którym ustawimy odpowiedni przepływ wody jak również w zależności od modelu częstotliwość regeneracji tego urządzenia.
Częstotliwość wyżej wspomnianej regeneracji ustawiamy w zależności od jakości wody, dlatego polecamy by takie urządzenie podłączyła profesjonalna firma która posiada wykwalifikowany serwis gastronomiczny.
Dzięki temu zabiegowi zagwarantujemy nie tylko czystsze naczynia na których lubią występować białe plamy zwłaszcza szkle i sztućcach ale przede wszystkim zabezpieczymy grzałkę wanny głównej oraz grzałki bojlera przed spaleniem oraz spowoduje to mniejszy pobór prądu. Grzałki na których nie osiada kamień potrafią działać przez wiele lat odpowiednio podgrzewając wodę w Naszej zmywarce z funkcją wyparzania.
Raz na kilka lat właściciel urządzenia powinien zaprosić firmę gastronomiczną by dokonał przeglądu zmywarki z funkcją wyparzania sprawdziła termostaty i rzeczywiste temperatury jakie znajdują się w urządzeniu. Serwis gastronomiczny powinien również dokonać przeczyszczania/od kamienienia zmywarki gastronomicznej w całości: w skład prawidłowego od kamienienia wchodzi komora główna jak również bojler, który trzeba zdemontować. Jest to kilku godzinny proces.
Bardzo często w zmywarkach gastronomicznych które przecież są wykonane z stali nierdzewnej pojawia się rdza zwłaszcza w miejscach spawanych. By temu zapobiec restauratorzy nie powinni stosować soli czy temu podobnych substancji wsypując bezpośrednio do zmywarki w celu jej od kamienienia ponieważ stal nierdzewna jest bardzo wrażliwa na tego typu środki i w miejscach zwłaszcza spawanych w których stal nierdzewna może być przegrana urządzenie gastronomiczne zaczyna rdzewieć. By uniknąć tego problemu stosujmy środki specjalnie do tego przeznaczone, które są szeroko dostępne w firmach z wyposażeniem gastronomii.
Kolejną kwestią na którą trzeba zwrócić uwagę jest odpowiednie ustawienie urządzenia, precyzyjniej mówiąc zmywarka gastronomiczna powinna być wypoziomowana.
Nie dokładnie ustawione urządzenie ma zwłaszcza wpływ na zmywarki gastronomiczne które posiadają pompę spustową wody – woda jest nie równomiernie odpompowywana co może spowodować że na dnie w danym rogu woda będzie Nam jeszcze stał a proszę pamiętać że pompy spustowe są częścią zmywarki z funkcją wyparzania które działają czasowo i musimy zadbać by do końca czasu jej działania miała co wypompowywać.
Oczywiście jak każde urządzenie gastronomiczne musimy myć, czyścić filtr który zatrzymuje resztki oraz zawsze przeczyścić komorę główną by nie było tam już wspomnianych resztek jedzenia, u szczerbionych sztućcy czy kawałków szkła. Wszystkie te rzeczy mają wypływ na działanie urządzenia oraz mogą spowodować jego awarię gdyby np kawałek szkła dostał się do pompy – nowe części w zależności od producenta i modelu mogą się różnie kształtować ale w większości kosztują kilkaset złotych.
Ostatnim problemem który często występuje w urządzeniach gastronomicznych jest problem z dozownikami lub często też nazywanymi pompami płynów. Musimy pamiętać, że płyny gastronomiczne są płynami silnie skoncentrowanymi a węże pobierające płyny oraz same dozowniki zawierają w sobie elementy gumowe które pod wypływem płynu parcieją. Dlatego zalecamy co jakiś czas (raz na 2 lata) wymienić takie wężyki (koszt kilka złotych) jak również w przypadku braku płynów i nie mając kolejnego zestawu do podłączenia zadbać by zmywarka gastronomiczna pobierała nawet samą wodę by nie pozwolić membranom które znajdują się w dozowniku by nie zaschły ponieważ w przeciwnym przypadku pompa płynu nie będzie działać prawidłowo lub w ogóle a niestety w takim przypadku taki dozownik jest cały do wymiany co znowu generuje koszty.
Jeżeli zastosują się Państwo do Naszych rad gwarantujemy że zakupione przez państwa urządzenie gastronomiczne a dokładnie mowa o zmywarce z funkcją wyparzania będzie państwu działało przez wiele lat – odpowiednio serwisowane urządzenie powinno minimum działać 10 lat bez awaryjnie (oczywiście nie licząc zewnętrznych awarii typu wyładowania atmosferyczne czy przepięcia prądu w lokalu które mogą uszkodzić każde urządzenie).
Serwisowanie zmywarek z funkcją wyparzania
W przypadku produktu z funkcją wyparzania jednym z najlepszych sposobów zapewnienia długiego i sprawnego działania jest częste uruchamianie i, co ważne, korzystanie z wszystkich jego funkcji. Mycie naczyń w maszynach tego typu zapobiega osadzaniu się zanieczyszczeń na dnie urządzenia i może pomóc kilkukrotnie zredukować czas potrzebny do jego dokładnego czyszczenia przez cały rok. By zapewnić sobie komfort dokładnego mycia nie tylko zastawy kuchennej, ale też samej maszyny, warto niekiedy najpierw opróżnić ją zupełnie, a następnie uruchomić urządzenie i pozwolić mu pracować przez cały cykl. Pozwala to na łatwiejszy dostęp do całej zmywarki wody i środków czyszczących.
Do samodzielnego przeprowadzenia serwisu należy sprawdzić, czy ramiona urządzenia mogą pracować swobodnie. Sprzęty tego typu działają przez rozpylanie na naczynia wody z obracających się w środku ramion. Gdy nie obracają się one prawidłowo lub otwory w nich są zapchane, produkty nie zostaną dokładnie oczyszczone. Należy upewnić się, że części te wirują prawidłowo i usunąć wszelkie zanieczyszczenia nagromadzone w otworach za pomocą małego kawałka drutu, wykałaczki lub pęsety.
Wielokrotnie zdarza się, że nieprzyjemne zapachy, pochodzące ze zmywarki, mogą nie wydobywać się faktycznie z jej wnętrza, a pochodzić z zewnętrznych obszarów wokół urządzenia. Krawędzie przy drzwiach nie są myte podczas regularnego cyklu i mogą gromadzić dużą ilością rozlanych płynów i resztek jedzenia. Odrobina zwykłego domowego środka czyszczącego i mokra szmatka powinny wystarczyć, aby uporać się z tym niewielkim problemem.
W trosce o komfort zakupów naszych Klientów możemy Państwu zagwarantować, że wszystkie produkty znajdujące się w naszej ofercie to maszyny najwyższej klasy, a ich cena odpowiada temu, co Państwo otrzymują. Mamy nadzieję, że korzystanie z naszych produktów będzie przyjemnym i wydajnym rozwiązaniem, pozwalającym płynnie i bezproblemowo rozwijać Państwa działalność gastronomiczną.