Trochę historii:
Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Składniki:
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka zimnego mleka
4 jajka
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki
4 łyżki roztopionego masła
kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować/wymieszać w blenderze
Odstawić na 30 minut (można też włożyć do lodówki na 2 godziny)
Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnie/naleśnikarkę i smażyc z obu stron
Na koniec naleśniki posmarować konfiturą lub czymś co lubimy 🙂
Akcesoria potrzebne do przygotowania naleśników: