Qgast – Kraków – wyposażenie i sprzęt dla gastronomii – 12 307 24 24

 

Trochę historii:

 

Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni.

Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.

 

Składniki:

 

1 szklanka zimnej wody

1 szklanka zimnego mleka

4 jajka

½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki mąki

4 łyżki roztopionego masła

kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki zmiksować/wymieszać w blenderze

Odstawić na 30 minut (można też włożyć do lodówki na 2 godziny)

Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnie/naleśnikarkę i smażyc z obu stron

Na koniec naleśniki posmarować konfiturą lub czymś co lubimy 🙂

 

 

Akcesoria potrzebne do przygotowania naleśników:

 

patelnia

blender

naleśnikarka

zastawa stołowa

łyżka drewniana 

szpatuła drewniana

 

www.qgast.plurządzenia gastronomiczne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.